opdrachtnemer vs opdrachtgever: risicovol ondernemen

ladybug on grassOndernemers nemen risico’s, dat is onderdeel van de uitdaging. Zzp’ers zijn ondernemers.

Dat zullen de luitjes bij het ministerie van Economische Zaken als uitgangspunt hebben genomen toen ze bedachten dat de VAR-WUO zijn langste tijd heeft gehad. We hebben een nieuwe wetgeving voor de kleine zelfstandigen: de DBA. Jippie, nog meer formulieren om in te vullen!In de nieuwsbrief van Tekstnet krijg ik informatie over de DBA. Ze zijn ook zo aardig om informatie voor opdrachtgevers bij elkaar te zetten.

Er zijn al ervaringen met slecht opdrachtgeverschap. Opdrachtgevers kunnen een artikel opnemen waarin staat dat naheffingen van de Belastingdienst volledig voor rekening van de opdrachtnemer zullen komen. Wettelijk gezien geldt dit alleen voor de premie volksverzekeringen en loonbelasting.

De wet DBA gaat pas mei 2017 in en nu al proberen opdrachtgevers er onderuit te komen! Die afschuifmentaliteit bij Nederlandse bedrijven, dat angstige gedoe.

Vergeet niet: veel opdrachtgevers zijn óók ondernemers, we zitten dus in hetzelfde schuitje! Zoals de waard is vertrouwt hij zijn gasten…

Risicovol ondernemen is een tautologie. Dat geldt voor zelfstandige opdrachtnemers én voor ondernemers die opdrachten geven aan zzp’ers.

Tot nu toe heb ik vooral goede verstandhoudingen met mijn opdrachtgevers. Vaak zijn het kleine ondernemers, die mij als gelijkwaardig behandelen. Zij vragen mijn inzet, we leggen in een opdrachtomschrijving vast wat de opdracht inhoudt, ik declareer mijn gewerkte tijd en dat is het dan.

We werken met elkaar samen in vertrouwen. Dat is voor mij het belangrijkste. Als ik dat vertrouwen zou beschamen, dan kan ik andere opdrachtgevers niet meer recht in de ogen kijken. In onze huidige tijd van snelle communicatie kun je binnen een paar seconden reputatieschade oplopen.

Waarom zou ik dat op het spel zetten? Dus waarom doen de opdrachtgevers in kwestie dat dan wel? Reputatieschade oplopen via sociale netwerken, samenwerken met een opdrachtgever die mij niet vertrouwt? Ik ga het risico niet aan.