mijn online meerwaarde als tijdelijke collega

#mijndijk-selfiesHoe maak ik mijn meerwaarde als communicatiespecialist duidelijk wanneer ik niet fysiek aanwezig kan zijn?
Dankzij het coronavirus verplaatste mijn werk van fysiek nabij naar online op afstand. Net als voor iedereen die de waarschuwingen en adviezen van de ‘lockdown light’ respecteert.

Maar nu pas dringt tot me door hoe belangrijk je fysieke aanwezigheid is om ook ‘closure’ te voelen na het afscheid. Gelukkig mag ik aanschuiven bij een ander afscheidsetentje. Dan kan ik pas écht afsluiten.

Vervangen van coördinator website

Gedurende drie maanden verving ik de coördinator van de website voor het Hoogwaterbeschermingsprogramma HWBP. Mijn taak was om het project Nieuwe website voort te zetten tijdens de drie maanden afwezigheid van de coördinator. Zijn overdracht was mijn werkagenda. Pas na zijn terugkeer half maart sprak ik hem voor het eerst.

Anticiperen op misbaarheid

Vanaf het begin bedacht ik dat ik net zo te werk moest gaan als vroeger als uitzendkracht. Dat betekende dat ik aan het begin al moest bedenken welk resultaat ik na terugkeer aan de coördinator wilde presenteren.
Een projectmanager van een ICT-project in een ziekenhuis trok ooit de parallel met opname, verblijf, afscheid en nazorg van een patiënt. “Zodra de patiënt wordt opgenomen voor een behandeling, moet je al bezig zijn hoe de nazorg gaat verlopen.”
(Deze vergelijking is nu nóg belangrijker dan voorheen trouwens. Want wie kun je nog besmetten ook al ben je uitbehandeld?)

Onderzoeken en bevragen

Vaak heb ik met communicatiemensen op allerlei niveau samengewerkt. Niet zelden kon ik hen tips & trucs geven, of andere invalshoeken laten zien. Maar bij het HWBP kreeg ik al snel het gevoel dat we van elkaar konden leren. Gefascineerd keek ik naar hoe het team campagnes opzette en reageerde op berichten op de socialemediakanalen.

Begeleiden van talent

Naast opzetten van de nieuwe website was ik samen met de webredacteur verantwoordelijk voor de berichten op de huidige website. Bovendien moest er nog een contentstrategie op papier worden uitgewerkt. Zij had daar nog weinig ervaring mee, dus ik bood direct aan om haar daarin te ondersteunen.

Om zo’n jonge, slimme vrouw te begeleiden en haar mijn kennis en ervaring over te dragen, daar keek ik naar uit. En ze had aan een half woord genoeg om nieuwe kennis meteen in de praktijk om te zetten.

Met complimenten overladen

De laatste twee weken werkte iedereen online. Even snel overleggen was er niet bij, afspraken moesten geboekt en voorzien van een beeldbelcode. Daardoor nam bij mij de spanning toe, gewend als ik was om bij iemand langs te lopen. Zou ik het wel redden om het door mij geanticipeerde resultaat te halen?

Alle quotes onderaan de pagina zijn van collega’s bij het HWBP. Ik kreeg een pdf met complimenten en plaatjes tijdens het laatste beeldbeloverleg. Mijn afscheid was het laatste agendapunt, iedereen gaf me deze complimenten om de beurt! Blozend tot onder mijn voeten nam ik afscheid.

Reflecteren op toekomst

Momenteel heb ik nog geen nieuwe opdracht. Geeft niks, altijd goed om te reflecteren op ervaringen en belevenissen. Bovendien geeft het mij gelegenheid om ontdekkingen over mijzelf op de weegschaal te leggen. Kan ik er een product of dienst van maken? Zo ja, wat is dan het verdienmodel dat er bij hoort?

Wat zou ik graag voor een opdrachtgever willen en kunnen?

  • meedenken over de opzet van een website
  • structureren volgens missie, visie en boodschap aan de doelgroep(en)
  • webredacteuren en communicatiemensen begeleiden en coachen
  • schrijfwijzer, instructies en (online) documentatie uitwerken
  • redigeren en schrijven van content
  • tip & trucs geven over online communiceren
  • werkwijze en procedures uitwerken in schema’s

Wie ik ben en hoe ik dat doe: zie boven. Ik hoor graag van u.

Quotes

Jij ging er vanaf de meet volop in en hebt echt resultaten geboekt. Wat heel fijn is voor ons dat je nieuwe kennis en ervaring inbracht die een aantal keuzes ter discussie stelden. – teammanager

Je was voor ons een schot in de roos, precies wat we nodig hadden. Iemand die super snel op stoom komt en veel werk verzet. Daadkrachtig en energiek. – woordvoerder

Je (…) tapte elke collega vakkundig af. Je probeerde elke input een plek te geven. En wat ik super mooi vond: je ging niet zo maar aan de slag. Je keek kritisch naar wat er stond en met een frisse blik voorzag je ons van advies. – corporate communicatieadviseur

Anders dan een gemiddelde online specialist, ben je niet alleen goed in het schrijven van scherpe content, maar heb je ook gevoel voor de psychologie van het vak. Het in beweging krijgen van niet communicatiemensen blijft toch onze grootste uitdaging. – communicatieadviseur

Ik vond jou een heel fijne collega. Je bent betrouwbaar, gestructureerd, een harde werker, lief en ook gezellig. (…) heb ik veel gehad aan jouw manier van denken, de manier hoe jij naar doelgroep en website kijkt. Jij denkt niet in problemen, maar kijkt altijd naar oplossingen. – webredacteur

(…) tijdens onze gesprekken dat je vanuit de content en de gebruiker denkt. Je kunt informatie goed ordenen en kan een website in Excel tekenen. – coördinator website