langzaam beter worden

IMG_6033Net als bij vele anderen sloeg de griep, verkoudheid, keelontsteking toe. Na een paar dagen bleek de koorts plaats te maken voor een groen monster, dat zijn afval in mij opsloeg en er iedere dag meer aan toevoegde. De ene dag voelde ik me goed. Wat fijn was, want ik was in Italië om te helpen met druiven snoeien en de gesnoeide takken te verzamelen voor een vuurtje. Dat deed ik niet alleen natuurlijk, maar mijn bijdrage bleef zeer bescheiden dit keer.

Geen peil
Enfin, terug in Nederland leek ik prima te functioneren maar de eerstvolgende dag lag ik weer met zware hoofdpijnen en hoestaanvallen op bed. Geen peil op te trekken. Lastig voor mijn klanten, want waar mogen ze op rekenen? Ga ik nog voor ze aan het werk? Wanneer dan? Nu ben ik drie weken verder, op de derde dag van mijn antibioticakuur en het groene monster trekt zich terug.

Tegenslag
Overigens komt een tegenslag nooit alleen. Mijn ’triggerfinger’ (dan blijft een vinger hangen in een bepaalde stand en krijg je ‘m niet zonder hulp weer gewoon), die ik al sinds begin januari had, bleek het gevolg van overbelasting in mijn linkerarm. Een vorm van RSI, te gespannen aan het werk. Die overbelasting is er dankzij de ziekte weer bijna uit. Er zijn nog wat stuiptrekkingen, bijvoorbeeld een stijve nek en linkerschouder met uitstraling naar mijn linkerhand.

Al die tijd van jezelf minder voelen worden, koorts voelen opkomen, hoofdpijn niet meer kunnen uitzetten, verkramping, onverklaarbare pijnscheuten in lijf en leden, biedt weinig ruimte voor overpeinzingen of je wel goed bezig bent. Die overwegingen kwamen en gingen als de pijnen waar ik last van had. Mijn lijf protesteerde omdat mijn hoofd het niet langer volhield. Het voelde allemaal als langzaam beter worden, niet alleen fysiek maar vooral nadenken over hoe ik mijn rol invul en wat ik van mezelf verwacht.

Verworven inzichten
1: ook al doe je je werk nog zo goed en wil je anderen zo graag van dienst zijn, met wilskracht alleen kom je er niet.

2: je liefde voor je ambacht mag niet omslaan in een valkuil omdat je van geen ophouden weet.

3: ben je toch in die valkuil gelopen, dan ben je de enige die jou er weer uit kan trekken. Je zal moeten klimmen en houvast aan de wand moeten vinden.

4: wees je bewust van het krediet dat je opbouwt bij de mensen om je heen en de mensen voor wie je werkt. Het maakt je sterker en beter.

5: geen reuk of smaak hebben, wat moet dat een vreselijk saai leven zijn!