hoe om te gaan met de AVG-verklaring + UPDATE

De AVG-verklaring, liever gezegd: hoe ga je om met privacygevoelige informatie. Ieder bedrijf, ook ik, moet een verklaring daarover kunnen overleggen aan haar klanten.

Wat moet er in staan? Ik ontving ongevraagd advies van alle kanten. Nieuwsbrieven van iedereen bij wie ik een account had of op de mailinglist sta. (U ook?)Stond, beter gezegd. Want de toevloed van mailtjes met verzoeken om updaten, opzeggen, toezeggen of waarschuwingen bleek de ideale aanleiding om me bij veel organisaties af te melden. (Misschien ook wel bij u? Jammer maar helaas. Het leven bestaat uit keuzes maken.)

Voor de veiligheid

Als zelfstandig communicatieprofessional neem ik opdrachten aan van opdrachtgevers. Ik maak afspraken over mijn takenpakket, op te leveren resultaten en manier van communiceren. Bij mijn offerte moet ik mijn algemene leveringsvoorwaarden opleveren.

(Dat vergeet ik soms. Vooral bij opdrachten van ‘opdrachtgunners’ met wie ik al eerder heb samengewerkt. Maar hij is wel altijd beschikbaar op mijn website. Flauw excuus.)

Nu komt daar een privacystatement bij. Daar heeft nog nooit iemand om gevraagd. Een enkele keer zegt iemand liever geen gebruik te willen maken van bestanden opslaan in een cloud.

Kan ik inkomen. Geen opslag in een cloud betekent dat je gegevens minder makkelijk toegankelijk zijn. Alhoewel de incidenten waarbij usb-sticks worden achtergelaten nou niet echt veel vertrouwen wekken.

Is het een hype?

Sinds de aankondiging van de AVG-wet neemt overal om je heen de belangstelling voor beveiliging van data op internet toe. Praktisch iedere dag vind je informatie over gestolen en verloren data, tips & trucs voor bedrijven, opzeggingen van sociale media enzovoorts.

Het erover hebben heeft dus een positief effect op de bewustwording. Gaan mensen nu bewuster om met hun inloggegevens? Je mag het hopen. Ik deed dat al sinds ik begreep welke dreigingen er via internet op je af komen. Bijvoorbeeld via spam of phishing. Alert zijn op je eigen integriteit. Best een opgave.

Moet je je privacyverklaring opschrijven? 

Het trio RAAK heeft haar AVG-verklaring ingezongen. Ik kreeg het filmpje in mijn schoot geworpen van een collega-tekstschrijver via een forum op Tekstnet. Waar je alleen maar bij kunt als je lid bent van de vereniging. Een geweldige en vrolijke variant. Heel kernachtig uitgedrukt.

Ik wou dat ik het had verzonnen.

De mijne ga ik toch echt nog opschrijven en aan deze site hangen.

UPDATE

Wil je je eigen privacy-statement maken? Surf naar de Privacystatement Generator op Veilig internetten. Daarop doorloop je een wizard (algoritme) op basis van vragen waarop je een antwoord kunt kiezen. Het is een zeer overzichtelijke en begrijpelijke lijst. Aan het eind kun je je eigen privacy-statement downloaden! Zie de mijne elders op deze site šŸ™‚