citaten en uitspraken in het Engels

Tijdens mijn werk schrijf ik vaak letterlijk op welke uitspraken mensen doen. Meestal is dat om hun woordgebruik te leren kennen, zodat ik beter hun verhaal kan weergeven. Dit is geen bijzondere techniek, ik heb begrepen dat veel tekstschrijvers dat doen. Wat ik niet doe is hun fouten opschrijven. Vooral niet omdat ik me geen schooljuf wil voelen die mensen wijst op foutief taalgebruik.

Argumenten

Vaak gebruiken mensen citaten en uitspraken van anderen om hun argumenten en redenaties kracht bij te zetten. Die schrijf ik tegenwoordig wel op. (Niet dat ik van plan ben om ze te gebruiken, zo’n meisje ben ik niet…) Hieronder geef ik een lijstje met de oogst van de afgelopen twee maanden. Ik vertel er bij in welke omstandigheden ik ze heb gehoord. De uitspraak zegt veel over de spreker.

– Tijdens een uitleg over risicomanagement in een ICT-project zei iemand: “There’s no such thing as scope creep, there’s only scope gallup.”

Not about the hearer

– Op Yammer in een bericht over storytelling in de groep Communicatie stond op een plaatje: “If a story is not about the hearer he will not listen. And here I make a rule – a great and interesting story is about everyone or it will not last.” – citaat uit de film East of Eden

– Communicatieadviseur legde uit tegen welke problemen bij het management hij regelmatig aanloopt: “We hebben hier heel veel Chiefs, maar erg weinig Indians.”

– In een bespreking van het projectmanagement-office waar over vijandigheden werd gesproken: “Keep your friends close but your enemies closer.”

Kracht van verhalen

– In haar openingsspeech van de conferentie Power of Narrative in Boston zei Jacqui Banaszynski: “Find a way to write about sex and dogs.” en: “The story of others is the story of us.” en: “Stories allow us to go through life unblind.”

– Will Smith doet veel uitspraken over ‘het leven’ tijdens interviews. In een montage zijn een hele serie van zijn uitspraken achter elkaar gemonteerd. Een paar haal ik er uit: “Talent you have naturally. Skill is only developed by hours and hours and hours of practice.” en: “Your life will become better by making other lives better.”

Blijkbaar leent het Engels zich beter om citaten uit te onthouden…