buiten werken

IMG_0178Na 20 maanden heen-en-weer reizen tussen Delft en Haarlem had ik behoefte helemaal uit dit slopende werkritme te stappen. Ik was een echte forens geworden, terwijl ik juist de vrijheid van het freelancen zo aantrekkelijk vind.

Ik kon mezelf nuttig maken op het terrein van I Commedianti in Italië, waar vriend Henk zijn Toscaanse DOC verbouwt. Begin oktober moesten de druiven geplukt en geperst worden, zodat de wijn kon rijpen en we in 2016 of 2017 ook van het resultaat kunnen genieten. In 2011 en 2013 had ik al geholpen met bottelen van de wijn, dus het plukken was weer een nieuwe ervaring.

Het druiven plukken was al bijzonder en spannend, makkelijker dan ik dacht en vermoeiender dan ik dacht. Na een week helpen en daarna een onderbreking met man, zwager en neef in Rome mocht ik nog een week helpen met allemaal andere klusjes op het terrein. Henk en ik konden prima samenwerken. Ik wachtte tot ik een vraag kreeg en de bijbehorende uitleg en dan ging ik dat gewoon doen. Geen kritische vragen over het doel of bedenkingen bij de uitvoering. Heerlijk buiten werken de hele dag, in de zon, vroeg uit de veren, vroeg er weer in. Wat een verademing!

IMG_4787En dit voorjaar mocht ik mee om de druiven te snoeien. Ook deze week leefden we buiten, zon of geen zon. We verbrandden de gesnoeide takken en pakten meteen ander opschoot en dood hout aan. Op de vijfde dag was het buiten zelfs 20 graden!

Wat geeft het dat je vies wordt en moe en pijn in je rug krijgt en je haar verbrandt omdat je niet goed uitkijkt en je niet snel genoeg binnen bent als het gaat regenen. Werken bevindt zich niet per se in je comfort zone. Werken is pas fijn als je na gedane arbeid je moede hoofd te ruste kunt leggen in de wetenschap dat je de volgende dag weer mag.

Buiten zijn en je nuttig maken, daar gaat mijn energie van stromen en krijg ik inspiratie van. Net zoals vroeger, toen ik als kind hele dagen buiten mocht spelen en me niet druk maakte over hoe ik eruit zag. Voor de website van I Commedianti heb ik bij wijze van dank je wel twee bijdragen geschreven, waarin ik de verhalen van die paar weken vertel. Dat plezier deel ik graag met jullie.

Druivenoogst bij I Commedianti – oktober 2014

Snoeien doet groeien in Toscane – maart 2015