beeldende gezegdes 2

prinsstrip-koningsschoolVan de prins geen kwaad. Na de toespraak gistermiddag van onze nieuwe koning verschoof mijn aandacht van prinses Beatrix naar hem. Alsof er een laag folie van hem was afgepeld, waardoor zijn ware gezicht plotseling zichtbaar werd.

Oorspronkelijk betekent ‘van de prins geen kwaad’ dat je maar beter geen kwaad kon spreken over de stadhouder uit het huis van Oranje, omdat je dat kon gaan bezuren. (Ook een leuke uitdrukking trouwens). Over onze voormalige prins Pils kon je prima kwaad spreken. Dat hij een corpsbal was, dat hij onnozel en ‘een beetje dom’ is, dat hij het niet haalt bij zijn moeder, dat zijn kennis over het koningschap onvoldoende is. In de pers en via alle media is er voldoende kwaad gesproken over prins Wim-Lex.

Maar na zijn toespraak bekijk ik onze voormalige prins toch anders. Want in tegenstelling tot alle vooroordelen vond ik hem daadkrachtig, gefocussed en zelfstandig denkend overkomen. Dit keer was het Máxima die wat benepen en onzeker in beeld kwam. Haar greep op de hand van haar man tijdens het schrijden door de Nieuwe Kerk leverde haar witte knokkels op.

Vanochtend maakte een collega hier op kantoor de opmerking, dat ze het toch een beetje een gek idee vindt nu geen vrouw meer als monarch te hebben. We hebben nog steeds een koningin, maar nu eentje in de meer traditionele betekenis, dus naast de koning. Dat de kroonprins koning is geworden betekent dat hij zich niet meer kan voordoen als onschuldig. Nu ‘doet hij alsof hij van de prins geen kwaad weet’. Dat betekent dat hij minder onschuldig is dan hij zich voordoet.

Misschien heeft onze koning wel zo’n sterke vrouw naast zich nodig gehad om twee redenen: a. om zich aan op te trekken; b. om boven haar uit te stijgen nadat hij eenmaal koning zou zijn. Van de prins geen kwaad weten kan hij nu in ieder geval niet meer beweren. Alleen onze voormalige koningin zou daar nog iets over kunnen zeggen. Denk alleen niet dat ze dat gaat doen.

Bron: Scheurkalender Onze Taal, www.onzetaal.nl