van webredacteur naar webmaster Tekstnet

Sinds kort werk ik niet alleen als senior webredacteur maar ook als webmaster. Vrijwillig, dat wel, bij de vereniging Tekstnet. Het was een hele natuurlijke en een beetje impulsieve beslissing. Ik wist nog niet wat ik me op de hals zou halen…In 2015 was ik lid van de webredactie van Tekstnet, beroepsvereniging van tekstschrijvers. In een gesprek met de toenmalige webmaster raakte ik enthousiast over het plan om een nieuwe website te helpen inrichten. Nieuwsgierig als ik ben dacht ik nog veel te kunnen leren, over het hele proces, over cms’en en de back-end van een website.

Complexe wensen vertalen

Al snel bleek dat het nog een hele kluif was om iemand te zoeken die geschikt zou zijn om het ontwerp en ook het beheer van de nieuwe site te maken. We nodigden vijf ontwerpers uit, de een een beetje meer vormgever, de ander meer een techneut. Zij presenteerden hun voorstellen. Wij keken ademloos toe en werkten onze vragenlijst af.

Onze keuze viel op een hele enthousiaste eenling. Hij had een familiebedrijf en een netwerk van techneuten achter de hand om onze complexe wensen ook uit te voeren. We werkten een plan uit om de content te migreren. De webbouwer leverde de nieuwe site op, wij blij, bestuur blij. De nieuwe site ging bijna een jaar later live!

Weer een jaar later ontvingen we bericht dat onze webbouwer was overleden! Het was half juli, de zomervakantie was begonnen en we hadden een waslijst aan wensen verzameld om tijdens die weken uit te voeren. En dat terwijl we erg content waren met zijn snelle service en reacties en uitleg…

Op zoek naar een nieuwe

Najaar 2017 konden we een nieuwe zoektocht naar een geschikte webbeheerder. Al snel gaven twee van de drie kandidaten te kennen ‘er niet aan te willen beginnen want die achterkant zit veel te complex in elkaar’. Uiteindelijk vonden we een (naar eigen zeggen) WordPress-veteraan, die ook een technische bobo in de WordPress Community blijkt te zijn.

Bingo!

Voortvarend ging hij aan de slag om alle plugins en widgets en koppelingen uit elkaar te peuteren. Sneller dan verwacht konden we de nieuwe inrichting bewonderen. Er was nog wel een probleempje. De nieuwe blokeditor (of: Gutenberg-editor) maakte deel uit van de nieuwe configuratie en daardoor moest alle content van de oude code worden ontdaan.

Geen lid meer van… of toch?

Inmiddels had ik afscheid genomen van de webredactie. Er lag te veel werk en mijn energie schoot te kort. Al bleef ik nog wel een beetje vanaf de zijlijn betrokken. Daarom werd ik voorjaar 2019 gebeld: of ik de contentmigratie van de website wilde coördineren. Er was al een groepje collega-tekstschrijvers bereid gevonden er bij te helpen.

Daar zag ik een nieuwe kans om meer van WordPress en cms’en en projectmatig aan websites bouwen te leren. Ik hou ervan om nieuwe dingen te leren, vooral als ik daardoor verouderde kennis kan vernieuwen en verdiepen. In pakweg twee maanden schreven en redigeerden de schrijvers de oude content naar de nieuwe editor, onderweg tikfoutjes en fontkwesties oplossend.

Helaas bleek er daarna nog een bulk werk aan de achterkant te liggen voor onze beheerder. Ja, ook weer tijdens de zomer ‘lagen de werkzaamheden stil’. Najaar 2019 begon echter met een helemaal ‘refurbished’ versie. Ook het extranet voor de leden was aangepakt en draait nu stukken beter.

Het werd tijd voor de volgende stap

De webredactie bestond uit vier personen waarvan er al twee ruim 10 jaar (!) vrijwillig aan de website werkten. Op de verenigingspagina verschenen twee vacatures: voor een nieuwe webmaster en voor nieuwe webredacteuren. Een bestuurslid belde: wist ik iemand die webredacteur wilde zijn? Misschien ik zelf…?

Spontaan en impulsief besloot ik om de webmaster op te volgen. Van nabij had ik al meegemaakt welke verplichtingen daar bij horen. Ik wilde nog wel meer over de techniek en de back-end leren. Bovendien kon ik dan ook mijn behoefte om te structureren, ordenen en plannen botvieren.

Dus nu werk ik niet alleen als betaalde freelance webredacteur, al dan niet senior. Ik mag mezelf ook ‘webmaster’ noemen. Misschien dat ik over niet al te lange tijd dat ook betaald kan doen.