bij tekst hoort beeld en andersom

Eerste Infographic

Tadaa! Mijn eerste infographic!

Vroeger zat ik heel vaak te tekenen. Niet alleen doodles, het had een functie. Gedachten ordenen, indrukken verwerken, fantaseren, dagdromen, luisteren naar een hoorspel of een leerkracht, nadenken over wie ik ben en wat ik wil.

Tekenen boezemde me altijd angst in. Ik ben iemand van de klare lijn, ik kan niet zo goed schetsen. Misschien heb ik daar het geduld niet voor. Het moet in één keer goed. Dus ik kan drie figuurtjes goed. En ik tekende letters in allerlei vormen, met versieringen.

Maar nu bedenk ik ook nog wel eens structuren, schemaatjes, concepten en zo. De werking ervan uitleggen op papier kost me best veel tijd. Het is makkelijker om het uit te leggen met een schema of in een mindmap, met korte statements die het beeld meteen neerzetten.

Nu doe ik dat vaak met de computer, maar dan ben ik veel tijd kwijt met zoeken naar passende illustraties. De geijkte stokpoppetjes spreken mij niet erg aan, te makkelijk. Tekenprogramma’s vind ik te duur. Zelf tekenen is beter. Maar dan wel zonder die angst.

Sabine Wisman ontdekte dat zij vroeger altijd tekende maar dat zij die vanzelfsprekendheid was kwijtgeraakt. Ze ontdekte dat illustraties bij haar kinderboeken leuk was om te doen, maar dat ze datzelfde ook voor volwassenen kon. Dus nu geeft ze workshops om tekeningen bij je tekst te maken.

Dat gegeven, dat je tijdens het volwassen worden afleert om te tekenen, dat sprak me aan. Ik heb bij Sabine de workshop ‘Show and tell’ gedaan. De eerste opdracht was een tekening maken voor een ‘Hoe doe je dat?’-uitleg. Daar ben ik best trots op.

Nu ben ik aan het oefenen om de getekende infographic te maken van mijn ABC’tje voor een communicatiestrategie voor zzp’ers en kleine bedrijven. Volgt na de zomervakantie.