lessen Nederlands voor bedrijfsleiders

In 1987 studeerde ik af aan de lerarenopleiding in de wetenschap dat voor de klas staan niet mijn ‘ding’ was. Toch had ik dat ooit als beroepsadvies gekregen, lerares Engels met name. In 2011 zocht ik een nieuwe uitdaging en vond mijn afstudeerscriptie. Het was al zoveel jaar later: zou ik nu wél voor de klas kunnen staan? Dat ik dat niet eerder heb gedaan, was omdat ik dicht sla als ‘alle ogen op Kwatta’ gericht zijn.

Via een (inmiddels failliet) bureau trad ik toe tot een docentenpool. Ik heb een tweedegraads bevoegdheid, zodat ik les kan geven in het middelbaar onderwijs en op mbo4-niveau. Ik ging groepen adolescenten Nederlandse les geven. Het materiaal was verzorgd, ook al vond ik dat lang niet afdoende.

Bedrijfsleiders van supermarkten in opleiding hoeven geen lesjes spelling en grammatica te krijgen, dat is te schools. Wat ze wel kunnen gebruiken is advies en uitleg hoe je nu een marketing- of ondernemingsplan opzet en uitwerkt, of hoe je een vacaturetekst samenstelt. Na anderhalf jaar had ik mijzelf bewezen dat ik kan lesgeven mits ik het goed voorbereid en vooral mijn eigen koers moet volgen.