de reis van de KARC-machine

Bij Rijkswaterstaat werkte ik aan het ICT-programma standaardisering van kantoorapplicaties en rekencentrum (KA/RC). Na afloop schreef ik het scenario voor een explanimation. Het beschrijft de reis van de KARC, een grote klipper waaruit een rode draad rolt. Deze rode draad verbindt alle losse diensten van Rijkswaterstaat tot één organisatie.

Still-reis-filmpje1KARC-machine

Het programma KA/RC bestond uit meerdere projecten: standaardisatie van oude systemen, uitfasering van programma’s, nieuwe configuraties van werkplekken. In het scenario leg ik uit aan niet-ICT’ers hoe dat in de praktijk in zijn werk gaat. Daarom verzon ik de KARC-machine. De KARC-machine was het ICT-team, dat bij iedere locatie dezelfde werkzaamheden uitvoerde. Het lag voor de hand dat het team reisde per schip. Aan het eind van het filmpje zie je dat het team de nieuwe pakketjes overhevelt van de oude klipper in een moderne oceaanstomer.

Interne communicatie over ICT

Rijkswaterstaat zit door het hele land. Op veel locaties legde ik aan de communicatiemensen uit wat  de KARC-machine bij hen zou doen. Verder schreef ik alle interne communicatie, van berichten op intranet tot aan alle e-mailteksten. Ook beantwoordde ik vragen op interne sociale media, zodat de resultaten van de projecten zichtbaar werden.

Het animatiefilmpje was de kroon op mijn werk. Het filmpje is helaas niet voor externe publicatie, dus publiceer ik snapshots uit het filmpje. Striptekenaar Stefan de Groot tekende het scenario en maakte de animatie. Het animatiefilmpje duurt maar liefst 5 minuten. Stefan vond dit ‘het leukste filmpje waar hij aan had meegewerkt’. We kregen veel complimenten, bijvoorbeeld: “Nu begrijpen we eindelijk wat dat programma KA/RC inhield.” Het filmpje werd gebruikt om de start van nieuwe ICT-projecten toe te lichten.